Sommartips för hål i öronen: A sun hat is ideal to protect newly pierced ears
Sommaren, och framför allt sommarlovet, är ett utmärkt tillfälle att ta hål i öronen. När man får ett avbrott i vardagen blir det enklare både att vänja sig vid sina nya örhängen och att följa upp med den nödvändiga eftervården. Särskilt underlättar det för föräldrar vars barn får tid att lära sig hur de ska ta hand om sina nytagna hål i öronen. Det tar inte lång tid att sköta om sina öron, men två minuter mer eller mindre varje morgon kan vara avgörande för om ditt barn hinner med bussen till skolan eller inte.

Många föräldrar väljer sommarlovet för att uppfylla barnens önskan om nya örhängen till skolstarten, och att låta barnet ta hand om sina egna hål enligt föräldrarnas instruktioner kan uppmuntra barnet att bli mer ansvarstagande. Stora örhängen bör tas av under fysisk aktivitet, och ibland bör även mindre örhängen avlägsnas på grund av säkerhetsskäl. Eftersom håltagningssmycken måste sitta kvar i örat under de första sex veckorna är sommarlovet ett mycket bra tillfälle att ta hål i öronen, utifall att det skulle vara förbjudet att ha örhängen under gymnastiklektionerna i skolan eller vid andra fritidsaktiviteter.

Sommartipsen nedan ger svar på frågor som vi ofta får:

Kan jag åka på semester med nytagna hål i öronen?

Ja, det är inga problem om du fortsätter att sköta om dina eller ditt barns öron två gånger om dagen enligt våra skötselråd. Kom ihåg att packa med din Studex After Piercing Lotion och ett par bomullstussar. För att vara säker på att du har med dig tillräckligt mycket av produkten bör du välja en 100 ml flaska. Om du ska flyga, tänk på att många flygbolag kräver att du packar produkten i en genomskinlig plastficka. Det kan också vara en god idé att ta med dig våtservetter som du kan använda till att torka av händerna så att du kan sköta om dina hål i öronen under resans gång, om det skulle bli så att du inte har möjlighet att tvätta händerna först.

Kan jag bada med nytagna hål i öronen?

Sommartips för hål i öronen: Lakes and ocean water are better for newly pierced ears than chlorine pools
Om möjligt är det bäst att undvika offentliga pooler under de första sex veckorna (tolv om ditt hål är i örats broskdel) efter håltagningen. Det är trots allt ett sår som bör hållas rent och sterilt i så stor utsträckning som möjligt. Det är också bra att undvika pooler med klor, eftersom klor och dess biprodukter kan irritera och torka ut huden.

Det går däremot bra att bada i sjöar och hav med god vattenkvalité. Kom bara ihåg att rengöra dina hål i öronen efter badet på samma sätt som du skulle gjort efter en dusch. Det är en snabb och enkel procedur, men glöm inte att tvätta händerna först. Sand i eller på öronen kan du skölja av med rent vatten.

Hur skyddar jag mina öron från att brännas i solen?

Öron är känsliga och bör skyddas från solen, men du ska inte smörja in dem med solskyddsfaktor om du nyss tagit hål i öronen. Skydda istället dina eller ditt barns öron med en solhatt eller en sjal.

Slutsats:

Nya hål i öronen är aldrig ett problem, varken på semestern, på stranden, på vandringen eller vid de flesta andra aktiviteter. Du vänjer dig snabbt vid den viktiga eftervårdsrutinen och när du kommer hem från semestern, pigg och utvilad, så kommer dina nya örhängen göra att du känner dig extra fin. 🙂

Obs: Som skrivet i våra användarvillkor bör dessa tips inte ses som medicinska råd. Om du har medicinska frågor eller funderingar bör du kontakta din husläkare eller en vårdcentral.